Akne felnőtt korban

Az akne a leggyakoribban fellépő bőrbetegségek egyike. Manapság egyre gyakrabban találkozni felnőtt nőkkel, akik jóval a pubertáskor után is küszködnek ezzel a problémával.
 
 Kialakulásának okai:
Teljesen egyértelműen nem tudjuk, hogy mi a felnőttkori akne terjedésének az oka. A stressz, a hormonális ingadozások, illetve bizonyos gyógyszerek állhatnak a háttérben. Manapság pl. a sokkal többször váltanak fogamzásgátlót a nők, vagy szüneteltetik annak használatát. Ez általában hormonális változást okoz.
Stressz, mint kiváltó ok
Számos nő panaszkodik, hogy stresszes időszakban jelentősen romlik a bőre állapota. A feszült légkörben dolgozó nők gyakran szenvednek a késői aknétól. Az elmélet szerint krónikus stressz esetén megnövekszik a férfihormon-termelődés. Amit a stresszes helyzetekben meginduló adneralin kibocsátás tovább fokoz.
Bizonyos kozmetikumok aknét okozhatnak
Léteznek olyan kozmetikai összetevők, amelyek komedogén hatásúak, azaz kedveznek a miteszerek kialakulásának. Ilyen alapanyag a vazelin, lanolin, különböző növényi olajok, továbbá a butilsztearát, a laurilalkohol és az olajsav. Utóbbiakat stabilizátornak vagy segédanyagnak használják. Szerencsére a legtöbb gyártó kerüli a felsorolt anyagokat.
Bőr állapota a menstruáció alatt
Ebben az időszakban a hormonális változások és a hormonszint ingadozás hatással vannak az úgynevezett menstruáció előtti akne kialakulására. Ezt valószínűleg egyéni túlérzékenység okozza. Az érintettek bőrén általában 1 héttel a menstruáció előtt pattanások jelennek meg.
Léteznek kedvező hatású táplálék-kiegészítők
Bizonyos mikrotápanyagok csökkenthetik az akne terjedését. Kutatások szerint közepes és magas dózisban a cink hatékony gyulladáscsökkentő anyag. A cink hatása hasonlít az antibiotikumokéhoz, használata kedvezően befolyásolja a bőr állapotát. Pozitív tulajdonságokkal bír még az E-vitamin és a szelén is, mivel szabályozzák a gyulladáscsökkentő anyagok kialakulását.
Jó tudni
Ha a pattanások túlnyomórészt az állon és a száj körül találhatók, akkor hormonális okokra vezethetők vissza. Ha kizárólag az orcákon vannak, stressz áll a hátterükben. Ha a nyakon és a dekoltázson törnek elő, akkor a szerelem és a törődés hiányzik az érintett életéből.

 
 
 

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.