Az (arc)masszázs élettani szerepe

A test szöveteinek kézzel vagy géppel való megdolgozását masszázsnak nevezzük.

A masszázs az egyik legősibb gyógymódok egyike. Már az ókorban is masszíroztak, de akkor nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a testmasszázsnak Az arcmasszázs csak a XIX.század végén került az érdeklődés középpontjába.
                        

Mi a masszázs?
Míg régen az egyes masszázsmozdulatokat egymástól elkülönítve, szaggatottan végezték, ma arra törekszünk, hogy minél folyamatosabbak legyenek a mozdulatok.
A kézi masszázs során, kezünk a bőr felületével érintkezik és hő keletkezik. A hő az idegrendszeren keresztül hat, megváltoztatja bőr vérereinek állapotát. Hatására a vérerek kitágulnak, sőt a normál élettani körülmények közötti üres hajszálerecskék is megtelnek vérrel. Így gyorsabbá válik a tápanyag és a bomlástermékek áramlása a szövetekben, gyorsul az anyagcsere, ami a szövetek felfrissüléséhez vezet. Az anyagcsere fokozását, mi is érzékeljük az arcon, ill. a bőrön bőrpír jelentkezik, a bőr hőmérséklete emelkedik.
Mivel a masszázs fokozza a nyirok áramlását, ezért gyulladásos megbetegedéseknél soha ne masszíroztassunk.

A masszázs hatása a bőrre, vérkeringésre
A masszázs által keletkező vérbőség jelentős változást eredményezhet, például fokozódik a hámképzés, ami a hám ellenálló képességét javítja.
Elősegíti az elhalt hámsejtek leválását is.
A kötőszövet élettani folyamatai felgyorsulnak, sejtjeinek és rostjainak képződését fokozza, ezért a masszázs elengedhetetlen az öregedési folyamatok késleltetésében.
A masszázs keltette vérbőség a bőr mirigyeinek működését is befolyásolja, mivel azok vérellátása fokozódik, így működésük tökéletesebbé válik. Az általuk termelt váladék gyorsabban távozik.
Hatására a faggyúmirigyek által termelt faggyú ürülése is folyamatos lesz, csökken a komedóképződés lehetősége is.
A vérkeringés fokozódása a szederjes bőrök ápolásakor is jótékony hatású. Az ilyen bőrökben a vénás hajszálerek tágulata következtében pang a szén-dioxidos vér, ezért a bőr lilásvörös színű, hidegebb tapintású.

A masszázs hatása az izmokra
A masszázs jelentős hatással van az izmokra is. A masszázs keltette ideginpulzusok az izomban található vérerek kitágulását eredményezik, így az izmok anyagcseréje fokozódik. Javul azok oxigén és tápanyagellátása, de a bennük felhalmozódó bomlástermékek eltávozása is.
Sokan -tévesen- úgy vélik, hogy a masszázs hatására az elhízáskor felszaporodó zsírszövet izomszövetté képes átalakulni. Ez a nézet helytelen, bár a masszázs helyi fogyasztó hatását senki sem vitatja, különösen akkor, ha a fogyasztás étrendi korlátozással és az izmok tornáztatásával jár együtt. Az eredmény magyarázata: az izmok működéséhez, összehúzódásához energia szükséges. Az energiaszükséglet biztosításához a zsiradék oxidációja (égése) is hozzájárul. Masszázskor a zsírok fokozott oxidációja (égése) biztosított, így mennyiségük is csökken.

A masszázs hatása az idegrendszerre
A masszázs hatással van az idegrendszerre is. Az arc idegeire gyakorolt nyomás csökkenti az idegrendszer feszültségét, ezért nyugtató.


Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.