Fényvédelem és Bőrvédelem

Testünk sajátos csomagolása a bőr, amely igyekszik a lehető legnagyobb védelmet nyújtani a külső hatásokkal szemben, így a napfénnyel szemben is.A legfontosabb előkészület, hogy napozás, nyaralás előtt a bőrt kozmetikussal ki kell tisztíttatni és tanácsot kérni a megfelelő krémekre, bőrápoló szerekre.

Az UV sugárzás árnyoldalai
A túlzott UV hatás irritálja a szemölcsöket és az anyajegyeket. A bőr védekező mechanizmusának sérülése miatt napfoltok, májfoltok, öregségi foltok jelennek meg.
Mikor és hogyan napozzunk
Lényeges, hogy mennyi ideig napozunk, s az sem mindegy, hogy mikor. Lehetőleg ne 11 és 16 óra között. Fokozatosan növeljük a napfényen töltött időt.
Fényvédőszerek
Egy korszerű fényvédő fotostabil, nem bőrizgató, nem allergén, a pórusokat nem tömi el, kombinált, azaz fizikai és kémiai fényvédőket is tartalmaz. Véd az UV-A és az UV-B sugárzás ellen.
Ha megtörtént a leégés
Borogathatjuk az érintett helyet, hideg kamilla és körömvirág teával, zabliszt is hatékony gyulladáscsökkentő (egy csésze zablisztet tegyünk egy kád hűs vízbe és 15 percig hűsöljünk benne). Csökkenthetjük a gyulladást napozás utáni bőrnyugtató krémmel, amely Aloe vera és körömvirág kivonatot tartalmaz
Jó tudni
UV-A fénytartomány:
-ez felel a gyors pigmentációért
-nem okoz leégést
-viszont ezek a sugarak behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe
-hosszútávon károsítja a rugalmas rostokat és korai bőröregedést okoz
UV-B fénytartomány:
-a napozás után kialakuló pirosságért felelős
-nem hatol mélyen a bőrbe
-ám a bőrdaganatok kialakulását elősegíti
Fizikai fényvédők
Visszaverik, szétszórják a sugárzást, ezeket a fényvédőszereket főleg érzékeny bőrűeknek és gyermekeknek ajánlják. Felkenés után azonnal hatnak.
Kémiai fényvédők
Elnyelik a sugárzást. Napozás előtt fél órával kell felkenni. Hátrányuk, hogy napozás közben elveszítik fényvédő képességüket (nem fotostabil)
Érdekesség
Brit kutatók kísérleti alanyokkal napi 5 evőkanál paradicsompürét (55gr) etettek 3 hónapig. A paradicsomot fogyasztóknál a vizsgálatok után megállapították, hogy bőrük 33%-kal több fényvédőt tartalmaz és sokkal több volt bennük a prokollagén is, ami feszesen tartja a bőrt és így gátolja a ráncok kialakulását.Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.