Gyerekek a fodrászatban

Meglepő módon nem a csattogó ollótól fél a gyermekünk, hanem a helyzettől - állapították meg szakértők.

A kicsi pontosan tudni akarja:
Mi történik? Ki ez az ember? Miért jön ilyen közel, miért fogdossa a fejemet? Miért kell ebben a furcsa székben ülnöm, ebben a különös szobában, ami tele van idegenekkel?
Kiskora óta tanítjuk, hogy az olló veszélyes tárgy, és lám, most a közelébe engedtük.

Játszuk el...
Játsszunk otthon hajvágást úgy, hogy az ujjainkat használjuk ollóként, aztán játékból vágjuk le együtt a plüssmaci szőrét. Ezt is csak azért, hogy lássa, mi fog történni majd, amikor ő lesz a soros.

Mikor még csecsemő volt, mi magunk is megbirkóztunk a feladattal, itt-ott gyorsan lenyisszantottunk egy-egy szemébe hulló hajtincset. De most, hogy növésnek indult a haja, gyönyörű, dús és hosszú lett, a türelme viszont annál rövidebb, jobban járunk, ha a profik kezére bízzuk a hajvágást.

Terepszemle :)
Ha van rá idő, mielőtt megtörténne az igazi hajvágás, vigyük el a csemetét egy fodrászatba, ahol megnézheti, hogyan vágják le egy másik kicsi haját. Már egy másfél-két évesnek is érdemes megmutatni az ollót, amit majd használnak, és felkészíteni a mosásra meg arra, hogy vízzel fogják spriccelni a haját, amitől a feje is nedves lesz. Jó ha megismeri és nem fél a hangoktól: az ollók csattogásától, a hajszárító zúgásától, vagy ha megszokja az éles fényt, a tükröket, a nyüzsgést.

Az is megoldás, ha elvisszük magunkkal párszor, amikor a fodrász a mi hajunkat igazgatja meg, hogy rájöjjön, nekünk sem fáj. Ha vannak nagyobb testvérek, az is segíthet, ha őket elkíséri, mielőtt ő következne.


Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.