Hajhullás

A hajváltás élettani folyamat. Ha a hajszálak, ill. a szőrszálak egy bizonyos hosszúságot elérték, a hajszemölcsön található matrixsejtek osztódásukat beszüntetik. Ekkor a matrixsejtek jelentős része leválik a hajszemölcsről, kis sejtcsoportot hátrahagyva a hajszállal együtt a szőrtüszőben felfelé vándorol, ahonnan mechanikai hatásokra (fésülködés) könnyen távozik. Naponta 40-50 hajszál hagyja el a szőrtüszőt a leírt módon.

Ha naponta 40-50 szálnál több hajszál hullik ki, hajhullásról, idegen szóval alopeciáról beszélünk.
Maradandó kopaszsághoz vezet, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el, csupán a rajta elhelyezkedő matrixsejtek osztódása egy időre megszűnik, átmeneti hajhullás és következményeként átmeneti kopaszság alakul ki.
A hajhullásból eredő kopaszság tehát lehet átmeneti és végleges.
 

Az átmeneti kopaszság jellemzése:

E rendellenesség hajritkulás, foltos hajhiány, de teljes kopaszság formájában is jelentkezhet. Átmeneti hajhullás kezdődhet úgy is, hogy a hajas fejbőrön, de a szemöldökök környékén is vérbőség figyelhető meg. Gyakori az is, hogy a bőr e területen érzékeny
Átmeneti hajhullás kialakulására ható tényezők
-külső tényezők: munkahelyi ártalmak: nehézfémekkel dolgozók, röntgen és radioaktív sugarak, mechanikai hatások, gyógyszerek (A vitamin túladagolás, heparin stb...)
-belső tényezők: fertőző betegségek :skarlát, agyhártyagyulladás, idegrendszeri zavarok, belső elválasztású mirigyek zavarai, pajzsmirigytúltengés, gyulladásos gócok a szervezetben.
 

Végleges kopaszság jellemzése:

A végleges kopaszság jellegzetes tünetekkel jár. A fej bőre vékonnyá, sorvadttá, fénylővé válik. Rajta hajszálértágulatok figyelhetők meg, de a szőrtüszők kivezető nyílása nem látható.
Végleges kopaszságot kiváltó tényezők
-külső tényezők: mechanikai hatások: nőknél a hosszú ideig viselt lófarok, ill. konty, ami miatt az állandó húzásnak kitett szőrszálak elsorvadnak
-belső tényezők: fertőző betegségek: gombás hajrendellenességek, övsömör, hímjellegű hormonok túltermelődése. öröklött tényezők: dominánsan öröklődik


Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.