A klimax kozmetikai problémái

Életünk folyamán a felépítő és lebontó anyagcsere folyamatok aránya különböző életkorokban nagy eltéréseket mutat. A felnőtt korban viszonylagos egyensúly alakul ki a két anyagcsere folyamat között, de éveink előrehaladtával fokozatos eltolódás figyelhető meg a lebontó anyagcsere folyamatok javára.

Tudjuk, a leírt folyamatokhoz jelentősen hozzájárul az ultraibolya sugarak káros hatása is, amelyek a sejtek DNS szerkezetét is károsíthatják. Az öregedést a környezet szennyeződése, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő kozmetikumok alkalmazása is segíti.
Azt az életszakaszt, amelyben a szervezet visszafejlődése (degenerációja) erőteljessé, szembeötlővé válik, klimaxnak nevezzük.

A klimax általában nőknél a 45...50. életév környékén jelentkezik, jelentős változásokat okozva a bőrön, de a szervezet egészségi állapotában is. Férfiaknál 55 éves kor körül kezd csökkenni a tesztoszteron szintje. Ezzel a hormonális változással összefüggésbe lehet hozni a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenését.

A szervezet víztartalmának csökkenése a klimaxban válik szembetűnővé. Jelentősen csökken a kollagén és elasztikus rostok mennyisége. A változás különösen a dehidratált bőrökön látszik jobban. A hidratáció csökkenése ún. degenerációs ráncok formájában tükröződik. E ráncok egy része a mimikai ráncok mentén jelentkezik, más részük csak az életkor előrehaladtával jelenik meg. A degenerációs ráncok leghamarabb a nyakon jelentkeznek, ezért nagyon fontos annak ápolása.


Klimaxos szőrnövési rendellenességek:
Ebben az életkorban a szőrszálak hossza, vastagsága, elhelyezkedése az arcon jellegzetes.
Nemcsak a hormonegyensúly felborulása, hanem a szervezet általános öregedése is előidézi az őszülést, a hajvégek töredezését, esetleg a korai öregedéssel járó hajhullást.


A klimaxos pigment rendellenességek:
Általában májfoltok formájában jelentkeznek. A preklimaxban először a kézfejen, majd más testrészeken gyakorikká vállnak az öregkori szeplők.

A bőrdaganatos elváltozásai:
A különböző fibrómák száma a preklimaxban is növekszik, különösen a lágy és lógó fibrómáké. Ezek ártalmatlan elváltozások. Egyéb daganatos elválozások létrejötte ( atheroma, lipoma, mióma) a klimax után még gyakoribb
Klimaxos idegrendszeri zavarok:
Legtöbbször hőhullámok és verejtéktúltengés formájában tükröződnek, mint bőrtünetek. Az idegrendszeri labilitásból érbeidegzési zavar is keletkezhet, amelynek leggyakoribb megnyilvánulása ebben az életkorban a rosacea megjelenése.

 


 

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.